23. februar 2012

Farvel til min første bil - Scrapped my first car

 En sorgens dag er det. Det har taget måneder at få mandet mig op til.
Men har her til eftermiddag, skrottet min gode OPEL VECTRA 1996B, 1,6 100HK

Den har tjent mig godt
Been a good car
En trofast bil gennem 6 år
Reliable through 6 yrs

Dog ikke at den ikke kunne mere. For den har virket UPÅKLAGELIGT i de 6 år jeg har haft den. 
Jeg er 3.ejer på bilen, som stammer fra Vestsjælland. Men var lidt træt af tæring og rust, som andet som synsfolk har knaldet den på. Så har valgt at ville have en nyere brugt bil, eller fabriksny bil.
Har kun en gang forsøgt at sælge den.
Indtil for få dage siden overvejede jeg at lade en indgå i nogle af de nybilshandler hvor man indleverer sin gamle til og får 20-30.000kr i rabat på den nye.
Men da jeg nok har besluttet mig for en VOLKSWAGEN UP, hvor man ikke tilbyder sådan ordning, har jeg kørt den til Bagsværd Jernhandel A/S. Mod 200 kr mindre i skrotpræmie, afleverer de nummerpladerne og afmelder bilen på motorkontoret.

Den skulle været synet senest i slutningen af november. Så har trukket den, da jeg ville bruge den til at køre rundt når jeg skulle finde den nye bil. En kammerat mente at jeg skulle have 2 skriftlige påmindelser, inden sagen overgik til politiet.
Men nu er bilen væk og bliver afmeldt imorgen. Så må jeg se hvad sker... og det er afsluttet nu. Eller om der falder en bøde for syns-udeblivelse.
Har aldrig modtaget nogle rykkere eller sådant. Den har dog stået stille i de sidste måneder.

Herover de sidste billeder af den. Da jeg stillede den ved en skrotbunke og for sidste gang forlod den, ja... må tilstå at jeg kæmpede en kamp for ikke at tude. Holdt dog masken til jeg forlod skrothandleren.
Sjovt at en død metal ting kan fremkalde de følelser.....

Sidste blik af min vectra
Last look at my car ;'-(

skrotningsattesten
the scrap-papers
HVIL I FRED DEJLIGE VECTRA. DU VIL BLIVE SAVNET OG HUSKET.. HÅBER DU BLIVE GENBRUGT TIL NOGET GODT :o)

A sad and tough afternoon. Finally scrapped my car. Not that it couldn't go on for several years.
But was tired of the trouble and work getting it through the danish automobile inspection every 2.nd year. And having to pay a mechanic to get it approved for another 2 years.

It was an OPEL/Vauxhall VECTRA 1996B 1,6 100HP. I am the 3.th owner of the car.
Has been a good car. Always worked in the 6 years I had it.
Will miss it..
When leaving it and going to sign the paperwork in the scrapyard, I was close to start crying.
But mannaged to keep a straight face untill I was out of there...
Strange to feel sad... it's only metal, plastic aso...

Was supposed to be inspected november 2011. But never did... but sofar I have heard nothing from the state of DK or the police. So hope they'll let it go....

R.I.P. MY DEAR VECTRA. YOU WILL BE MISSED AND REMEMBERED. HOPE THEY TURN YOU INTO SOMETHING GOOD. (will be recycled)

22. februar 2012

Weekend i Aarhus - weekend in aarhus

(english scroll down)
Har jo just afviklet min sidste afspadsseringsuge..desværre.
Det gode var at jeg nåede til Aarhus, for at besøge min gamle ungdomshøjskole-kammerat. Om end det igen kun var for en weekend.
Så tiden gik med snak over øl på http://www.petergift.dk/ og STIFTEN som er en cafe i forbindelse med Aarhus stifttidnes bygning ved banegården.
Ellers fik jeg/vi dansket lidt rundt i byen.

Vi har talt om at tage ud og fiske sammen. I Aarhus havn eller kysten. Ikke at vi behøver fange det vilde, men kunne være hyggeligt. Han arbejder til dagligt med fisk, så mon ikke han kan lære mig at rense og flå en fisk :o)
Tror vi starter med at se hvor og hvornår vi må fiske. Selvfølgelig skal der også anskaffes fisketegn!!
Det glæder jeg mig rigtig meget til.

Spend last weekend in the city of Aarhus, in eastern jutland.
Was with an old friend of mine. Know him since the autumn of 1992. Was only for the weekend, but nice to be there again.Guess it's because I'm away from "my life".
We just spend the time relaxing, browsing a few stores.. walking alot. But also had several beers in a couple of pubs. :o) And of cause long talks about life, work and woman :oD

We got talking about fishing. So now we're planning to go fishing together. Either around the harbour or along the coastline. He works with fish on a daily basis, so sure he can teach me to clean and cut up a fish... and make some kind of good food. Looking forward to it :o)

båd til redning - MIE MOLS
rescue boat

Solstråler over Kattegat
Sunbeams through the clouds

Aarhus å
aarhus stream/river opend up again trough the city
Min aftensmad lørdag aften
My dinner saturday night

En Jacoben Ale på cafe STIFTEN
A Jacobsen Ale at Stiften Cafe
 

På gensyn kære Aarhus..vi ses
Leaving..hoping to come back soon

Solnedgang over Kattegat
Sunset on straight of Kattegat.

Redningsbælte på Max Mols
Life belt...

Solnedgang kort før ankomst på Sjællands Odde
Sunset short before arrival and yet 1 1/2 hrs busride

16. februar 2012

Bjørn angriber jæger nær Bollnäs - Swedish hunter attacked by brown bear

(For english scroll down)
Per Hedberg fra Sverige er en "heldig" mand.
At rende på en bjørn, som så af en grund angriber, er så både dramatisk og uheldigt. Heldigvis sker det ikke så ofte. Har selv nogle gange gået rundt i nogle skove i mellemsverige, og bestemt med tanken om bjørne snurrende i hovedet.
For mig blev det kun til at opleve spor og fald (afføring) efter nogle elge.

Her nyhedsindslaget i TV2 NYHEDERNE
En artikel i EKSTRA BLADET
En artikel fra EXPRESSEN (svensk medie)

Per havde under en elgjagt med hund,  kommet op til hunden, som han troede havde kontakt med en elgkalv. Hunden havde dog fået gjort en bjørn godt sur.
Han fik i selvforsvar afgivet ét skud mod den, da han fattede at nu var det alvor.
Skuddet skulle havde truffet den i maven.

Bjørnen fik hans hoved i munden, og han har kunnet høre den uhyggelige lyd af dens tænder der skrabede mod hans kranium. Den stoppede heldigvis "angrebet", og forsvandt igen. Efter en lille time kom hans kammerater til undsætning. Efterfølgende politi og redning. Udover oplevelsen, skrækken og et lille stykke af hans hoved osv, har han det heldigvis fint som man kan se.

Heldigvis angriber bjørne som oftest ikke. Men foretrækker at liste af når den opdager mennesker nær sig.
Dog kan nogle ting udløse et angreb:

 • kom for tæt på en bjørnemor med unger.
 • overrask bjørnen for tæt på.
 • kom for tæt på en bjørn der "ligger på bytte". (passe på sit dræbte bytte/kadaver)
  Den vil somregel dække det med jord og grene, og opholde sig i umidlbar nærhed.
Det kan dog forekomme at bjørne bare anser os mennesker som et let bytte. Vi har jo ikke den store styrke eller klør/tænder eller andet til at forsvare os med.
Så Pers uheldig oplevelse med bjørnen, må anses for at være en af de 3 overstående muligheder.

Det kan så overraske mig at de dagen efter har skudt en bjørn som de mistænker. Per skød jo den angrebende bjørn i maven, så burde vel hurtigt (og evt inden skudafgivelse) kunne afgøres om der var tale om den mistænkte bjørn. Per Hedsteds bjørn er jo anskudt (såret).
Den har jo nok ikke gjort det i nogen "ond" mening, men bare forsvaret sig selv ved overraskelsen, og bidet i hovedet har ikke været et forsøg på at spise ham. Men nu er det ovre, for både Per og bjørnen.

Jeg undrer mig dog gevaldigt over at BJØRNESPRAY er ulovlig i Sverige. Det er i bund og grund en meget stor peberspray til selvforsvar mod bjørne. Den skader ikke dyret, og giver dig en god chance for at komme VÆK. Stopper også langt bedre et angreb, end et riffel... medmindre skuddet dræber STRAKS!!
Så havde Per forsvaret sig med en spray... så havde han nok ikke fået skrammer, og bjørnen ville være i live! (desværre kan kriminelle osv jo så misbruge en sådan spray)
brunbjørn fra zoo kbh - brown bear cph zoo
above: an old swedish guy being charged by a bear. But only a warning: GO AWAY!!!


For nogle år siden kom en dansk jæger i alvorlig knibe i Sverige. Han blev vist fængslet for at havde skudt en bjørn der angreb. Selvom der udstedes nogle licenser til at skyde bjørn, så passer svenskerne godt på bestanden. Heldigvis for den danske jæger, efterforskede man det meget nærmere, og kom frem til at han faktisk havde skudt bjørnen i selvforsvar. Og dermed slap han for fængsel og en kolossal bøde.
Bjørnen tilfalder selvfølgelig den svenske stat!!
Video above: 2 swedish hunters that was attacked by a bear. And got it all on video...

Jeg er selv inviteret på riffeljagt i mellemsverige i august. Tror desværre ikke jeg får fri fra arbejde til at kunne deltage, men kunne være en oplevelse. Møde med bjørne vil i så fald være i mine tanker...

Har du lyst at læse fortælleringer om folk angrebet af bjørne. Også hændelsesforløb fra nogle der ikke overlevede?? Så kan du enten købe eller låne bogen på biblioteket BEREDT PÅ BJØRNE af Claus Ballisager.
Han har en del af historierne fra en amerikansk forfatter der har talt med bjørne-ofre. bl.a.
Den er heldigvis UDEN nogen form for makabre fotos.
Claus Ballisager holder meget af bjørne, og har jagtet flere. Så han vil ikke på nogen måde prøve at skabe en super-skræk eller had mod bjørne. Men vise at der er som oftest en grund til de vælger at angribe!
Han har selv stået i Alaskas vildmark, ansigt til ansigt med en brunbjørn (grizzly) og uden våben.
bog af Claus Ballisager som
jeg selv har læst nogle gange.
Per Hedberg from sweden is a lucky guy. During a moosehunt with dogs, he came up to the dog that was close to what he thought was a moosecalf. But was a brown bear. It attacked him, and he shot it through it's stomach, before reaching him.
It tore him up a bit, and he heard a crunching sound, as it had his head in it's mouth, and the teeht scratched his scull.
But it let him go. Calling his buddies by cellphone, they reached him after one hour. Police and emergency arrived a bit later. The followring day they shot a bear, they belive to be the atacking bear. 
(hmm...the bear they are looking for was shot in the stomach...so maby they should look for a wounded bear). But hope they did shoot the right one, and not just some other bear. Time will tell.

During huntingseason there are given some licences for hunting bears in sweden.
But of cause legal to shoot a bear when attacked!!

For those readers from the U.S. and Canada: Bearspray is illegal in these parts of the word!!

He got of lucky. A few wounds, some stitches, and only a piece of his skin missing from his head.

But hope people keep in mind that bear mostly just run off when it sees/smells people.
But some things can tricker an attack:
 • get too close to, or between a motherbear with cubs.
 • surprise the bear , too close up.
 • get too close to a bear guarding it's prey/carcase.
But of cause in some cases: we humans are edible and easy prey!!!

Been a few times in some of the woods in mid-sweden. Lucky for me I never bumped into a bear. But sure did think about it. (bear-spray is illegal in sweden btw.)
Only saw moose and mooseproppings.

If you should wish to read about bear attacks, stories from survivors...and non survivors. You should look up some books by: LARRY KANIUT


15. februar 2012

Sidste afspadseringsuge og brunchboller

I årvis har postmedarbejderne i brevdistributionen, skullet arbejde om lørdagen. (hver 2. lørdag)
Som godtgørelse for dette, har en stor del så haft en fridag i ugen op til denne lørdag på arbejde.

Nogle af os har arbejdet hver 2. lørdag, gennem 10 uger, og så IKKE afviklet den omtalte fridag.
Vi har så samlet dagene sammen, og holdt en hel uge fri, hver 10 uge.
Dette var også en ordning kun få tog imod "dengang". Som posten planlægningsmæssigt var ivrige for at få os over på.
Sidste år ophævede post danmark ordningen med de hele friuger. Vi fik dog lov at fortsætte lokalt, da vi fik tingene til at hænge sammen.
Men nu "går den ikke længere" siger min relativ nye chef (postmester/distributionschef). Selvom jeg prøvede at få lov at heholde det, mod at være fleksibel, og han faktisk virkede åben overfor ideén senere på året, fik jeg få dage senere en skriftlig opsigelse af ordningen. :o(
Så nu holder jeg fri på tirsdage op til en arbejds-lørdag. :o/ Ærgeligt når man rigtig nød de hele friuger. Også flere  kolleger er godt skuffede.

Idag er morgenen gået med at bage brunchboller fra AMO.
den koldhævede dej
De er lidt "tunge". Men er jo også til brunch, og ikke morgenmad. Lidt mere solide.
Er koldhævede boller. Så rørte dejen sammen igår aftes, og lod dem stå tildækket i køleskabet natten over.
Her til morgen har jeg formet nogle af dem med 2 spiseskeer, og sat dem i ovnen.
Og hurtigt gled de ned med lidt smør og ekstra lageret ost (gamle ole fra kvickly). Og der er stadig over halvdelen af dejen tilbage. Så må nok lave nogle senere. Så kan de jo altid fryses ned.


færdige boller

5. februar 2012

Roomba irobot - Robotstøvsugerer til ældre

(english scroll down)
Nu må jeg give mit lille besyv med i debatten om de små ROBOTSTØVSUGERE til bl.a. ældre mennesker.

Jeg har selv haft en lille robotstøvsuger (Roomba fra irobot) siden august 2010.
Og jeg har kun været glad for min lille hushjælp.
Den fungerer som en gammeldags "tæppemaskine". Den fejer IND og børster OP...og har lidt sug.
Den kører glimrende på både trægulve og tæpper.
Dog skal man være opmærksom på den:

 • Ikke kan komme helt ind i hjørner og hulrum. Den er jo RUND og bred. Men man kan heller ikke alt med en normal støvsuger.
 • Den skal stadig tømmes og renses med håndkraft af og til.
 • Den skal have plads at køre på.
 • Den er "blind". Den den kører til den forsigtigt bumper ind i noget, og prøver derefter en ny retning.
  Den kan dog godt via infrarødt lys finde hjem til sin opladestation. Den kan desuden også måle hvis den er ved at køre udover en trappe.
 • Ledninger og andet den kan få fat i, skal man få væk fra gulvet. Kunne jo være den trak en lampe ned.
 • Til nogle modeller følger der "fyrtårne" med. De er små ting man kan tænde og sætte op. De danner en linie som man dermed forbyder maskinen at passere.
 • Ældre skal dog selv kunne flytte og hjælpe den. SAMT UNDGÅ AT FALDE OVER DEN. Er den stoppet et sted eller sidder fast... skal man være opmærksom på ikke at falde over den.
 • Den må ikke køre på gulve med vand og anden vædske.
Noget rigtig godt er at børster og filter kan udskiftes. Disse dele kan bl.a. købes hos ELGIGANTEN.
Nyt genopladeligt batteri kan også købes.
Min roomba - my roomba


Den kan iøvrigt indstillles til mange sprog. Den siger selv til på ønsket sprog, hvad et eventuelt problem er.
Kæledyrsvenlig er den også. Men larmer ikke så meget som en gammeldags støvsuger. Min kat der plejede at gøre sig usynlig i timevis, er nu ikke skræmt mere. Den har faktisk vænnet sig til den hurtigt.
Min er desuden ROOMBA PET (kæledyrs versionen), som har en ekstra stor beholder til hjem med hår/pels fra hunde og katte.
De fås også programerbare. Altså kan den sættes til at starte på bestemte tidspunkter på nogle ugedage.
Har man ikke købt sådan en, kan man bare starte den, inden man går i byen.

Min version er den originale fra USA, Roomba fra irobot. (se video herover)
De har et stort website, hvor de via videoer osv har en fantastisk support/hjælp. Se her: http://homesupport.irobot.com/
Men der findes andre typer fra konkurrenter, som er en lille anelse billigere.  Man skal dog se sig for, for der er en prisforskel på markedet, som med alt andet.

Jeg vil hermed kun anbefale den lille støvsuger. Den kan næsten erstatte den rigtige støvsugning. Men den skal have de rigtige arbejdsforhold. Jeg bruger kun min gammeldags støvsuger nogle gange årligt nu!!!
Der vil dog være nogle ting den ikke får klaret: hjørner og steder den ikke kan nå.

Her et program fra Danmarks Radio der demonstrerer og anmelder den lille støvsuger:

There's been lots of talk (in denmark) about giving eldery people a small robot vacuum cleaner to help them keep floors clean. This to save money on the cleaning help they recieve.
It's sad because the elderly and lonely people out there will loose even more contact with the people who came to help them...talk to them aso.
Wich is sad of cause.

I have had an irobot ROOMBA PET since august 2010. And is so far still happy with my roomba.
It's not perfect, but vacuumes the floors much much more often than I would myself.

But people should remember that this mashine is BLIND. I gently bumps into stuff, and then changes direction to find another way to move.
It can see it's homebase where it powers up. It can also feel if its about to fall down a staircase with sensors.
With smalle "lighthouses" it can be "forbidden" with infrared rays to passe a point in your home!
Of cause it cant do corners and come places where it cant fit.
It can be set to many laungauges, and can tell you what causes a problem. New brushes aso can be bought and be change by almost anyone.
Irobot even got an online customer support, and with videos to help you. (Of cause it comes with a book-manual too) http://homesupport.irobot.com/
I've got the version for people with pets that shed HAIR/FUR and that can be programmed to start a few times a week on certain times of day.

All in all: A good machine, and helpfull. Not perfect but you sure don't have to use the oldfasioned vacuum cleaner that often any more.
The top video is my roomba working on my livingroom floor. The bottom video is a danish televisionprogram showing and talking about the roomba. And its given a good THUMBS UP....though it's a bit expensive.

1. februar 2012

Bassekonkurrence - won competition

Sørme om jeg ikke er en af vinderne i en lille konkurrence i BASSERNE.
Er især glad for PONDUS albummet. Det er vanvittig sjov serie.

Woohhooo... I am one of the winners in a small competition, in the danish version of "Beetle Bailey" (basserne). Was sent these two albums. Pondus is from Norway, and is so so soooo funny.