7. maj 2012

Brændenælde suppe - Nettle soup

(For english scroll down)
En del af søndagen blev tilbragt med en cykeltur til Jægersborg Hegn, nord for Dyrehaven og Raadvad.

Inspirationen var en artikel om spiseligt ukrudt og andre planter i naturen.
Fandt desværre ikke alt jeg søgte. Men brændenælder var jo let nok. Så jeg plukkede en portion af dem, og tog med hjem.

Har netop med fornøjelse spist en portion brændenælde suppe, som sagtens tåler gentagelse.
Og NEJ, det brænder ikke i suppen. Efter kogningen er de ganske harmløse.

Så hér deler jeg opskriften med de der vil forsøge sig. Den er simpel, og der findes sikkert mange andre versioner. Men her er den jeg lavede. Og fandt den selv på internettet.

I "gamle dage" var det tit årets første grønne emner, og med et virvar af vitaminer. Så folk på landet spiste med glæde planten.
Er også en glimrende måde at HÆVE sig på brændenælderne i haven ;o)

Glemte handsker, så tog en ekstra pose i brug for at beskytte fingrene
Forgot gloves. So used an extra bag to protect my fingers.


Lidt om plukningen:
Husk handsker eller andet at beskytte fingrene med. Ellers bliver det hurtig en smertefuld oplevelse at plukke dem. 

Træk dem ikke op med rod, men knæk dem over .
Pluk ikke nær veje med biltrafik. (bilforurening og tungmetaller)
Ej heller i skove hvor der er mange hunde der "letter ben". Gå et stykke ind.

I starten af sæsonen kan alle blade bruges, mens de øverste og yngste blade kun bruges senere på sæsonen.


Brændenælde suppe til cirka 4 personer:

  • Ca. 1/2 liter (150gram) unge skud og topskud af brændenælder
  • 1 stort finthakket løg
  • et par fede hvidløg eller ramsløg også finthakket (ramløg kan købes, eller findes i skoven)
  • 2 kartofler
  • 1 liter. vand
  • 2 bouillionteringer (jeg brugte dem af grøntsagsbouillion)
  • en sjat olie

Nælderne - the nettles

Skyllede og hakkede nælder
Washed and chopped nettles
Den færdige suppe
The finished soup 
  1. Med handsker på: pluk de øverste blade af stilkene og skyl bladene så smådyr osv osv undgås. Stilkene smides ud. Kun bladene bruges.
  2. Hak brændenælderne fint.
  3. Hak løget fint.
  4. Hak hvidløg eller ramsløg fint.
  5. Brændenælderne og løget blandes og svitses i olien i en gryde.
  6. Kartoflerne skæres tyndt og tilsættes. (giver en tykkere suppe)
  7. Bouillion terningerne smuldes over, og vandet tilsættes over blandingen.
  8. Suppen koges 10 min, men har godt af at simre længere tid.


ENGLISH:
About picking nettles:Remember gloves, or otherwise protect your fingers with. Otherwise it will become  a painful experience to pick them.Don't pull them up by the roots, but snap/cut them.Don't pick them near roads with traffic. (Car pollution and heavy metals)Nor in forests where there are many dogs urinating aso.
At the start of the season, all leaves are used. Later only the  youngest leaves at the top should be used.

Nettle soup for  4 people:
Approximately 1/2 liter (150grams) of young nice leaves. Only the leaves are used.1 large onion1-2 cloves of garlic - ramson can be used (ramson can also be found in the wild)2 potatoes1 liter. of water2 bouillion cubes (I used vegetable bouillion cubes)a bit of oil

With gloves on:  Pick the top leaves and wash the leaves. Make sure there are no bugs, dirt or other stuff.
Chop the  nettle finely.Chop the onion finely.Chop garlic or ramson finely.Sauté the nettles and onion mix and fry in the oil.Add the finely cut potatoes (makes a thicker soup)Crumble the boullion cubes over the mix, and add the water.Boil for 10 minutes. But makes it better and more tasty if it gets to simmer longer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar