21. april 2014

Spøgelser i Frilandsmuseets gamle bygninger

Frilandsmuseet fik jeg besøgt i "min ungdom". Og var sgu ikke liiiiige så spændende.
Men nu "med alderen", er det faktisk blevet langt mere interessant, at besøge de gamle bygninger. Og de sidste år, og her i påsken 2014, har jeg været der jævnligt.

I min søgning på historien bag museet, er jeg faldet over en bog Steen Langstrup: "Spøgelserne på Frilandsmuseet". Normalt er jeg ikke typen der går op i spøgelser eller det overnaturlige (selvom det nok er ganske naturligt).
Kunne ikke drømme om at se alle de hokus-pokus programmer der har været i tv. Og har ikke oplevet noget usædvanligt derude...endnu.

Men disse historier har fænget mig, ligesom de fængslede Steen Langstup.
Han har bare researched og samlet nogle af historierne fra Frilandsmuseet. Både fra gæster og medarbejdere.

På opdagelse med "Spøgelserne
på Frilandsmuseet" i hånden.
Jeg vil at hensyn til loven om copyright ikke gengive dele af  hans bog hér.
Men kort fortælle ud fra et par af mine egne fotos, fra de pågældende "hjemsøgte" steder.
Også en lille historie jeg fik, af en flink opsynsmand, netop som jeg gik rundt og tog fotos i et "hjemsøgt" hus. Desværre er historien ikke er i Steen Langstrups bog.
Er nu en spøjs ting, at "spøgelserne" er flyttet med bygningerne.
Nogle af dem var i forvejen kendt for at være hjemsøgte eller forbandede fra deres hjemegn. Men de er fulgt med bygningerne, selvom de har været skilt ad, opmagasineret, og  flyttet til Sorgenfri.


Karlekammeret på gården fra Lundager (Fyn):
En lille familie følte alle et iskoldt og kraftigt ubehag ved at opholde sig i rummet og ungen skreg straks. Da de stod på gårdspladsen efterfølgende for at sunde sig, så de andre gæster der også i hast forlod kammeret. Kammeret har i en del år været lukket, men er nu åbent igen. Dog med et reb for, da man ikke ønsker gæsterne derind mere. (se fotos herunder)

Karlekammeret med reb for.

Karlekammeret med reb for til venstre i billedet

 
En stol og lampe til venstre i kammeret.
og en seng til højre i kammeret....og et
lille reb der skal holde gæsterne ude.

En indskription over døren. OXH??
Hvorfor de stod dér, ved jeg ikke. Men tog et foto af det.Gården fra Rømø:En fotograf der skulle tage fotos til arkiverne, blev forsøgt "hevet" ned i en alkove (indbygget seng i væggen) af noget iskoldt og mørkt, da han ville glatte sengetøjet før fotograferingen.
Han forlod i panik museet, men kom dog tilbage senere hen og gjorde sit arbejde færdigt.

Hvorfor der er dette....tjaaa ved jeg ikke. Da jeg selv luskede alene rundt i huset for at få nederstående billeder, kom der en opsynsmand. Vi faldt i snak, og han var en ganske fin fyr.
Han fortalte at huset var kendt for at spøge, og viste mig et skjult rum. Dette er ikke i ovennævnte bog desværre. (der er desuden alarm på rummet)
Men næstbagerste rum i venstre side af huset, er der en skjult dør, der leder ned til et kælderrum.
I dette rum har man på et tidspunkt opbevaret et barn, som er født "vandskabt". Og som åbenbart har levet skjult for omverdenen dér. Dette familiemedlem har man bl.a. fodret gennem en lem under alkoven/sengen i bagerste rum på venstre hånd. Må havde været en grum "fornøjelse" at sove ovenpå en lem til rummet hvor et familiemedlem har været låst inde pga et handicap.
Sidst rum på højre hånd i dette hus, er desuden opmagasinering og lig-rum. Man måtte dengang selv opbevare afdøde, indtil begravelse kunne finde sted. Om fotografens oplevelse kommer af dette...tjaaa...
(se fotos herunder)
Rummet med alkoverne/sengene som fotografen blev forsøgt halet ned i
af noget iskoldt og mørkt. Bemærk at adgang til rummet IGEN er afspærret
af reb, så publikum ikke kan komme ind i rummet.

Kældervinduer til det kælderrum, som man ikke ser
nedgang til. Èn person har nok levet sit liv hernede...

Rummet til opmagasinering. Bl.a. til brudekister med navn og årstal.
Men rummet også brugt til opbevaring af afdøde. Til venstre for dette rum
er en alkove/seng, med skjult lem mht fodring af personen i den skjulte kælder nedenunder.


Gården fra Ejdersted:
Her blev en lille familie bl.a. skræmt af en vrinskende (og usynlig) hest, der pludselig stod ved siden af dem og skrabede truende i staldens gulv. De løb skræmte ud af gården og fortalte historien til en medarbejder der stod i nærheden. Medarbejderen kiggede efter og kunne også bekræfte der overhovedet ikke var nogle af museets heste i nærheden af den del af museet.
Der har også fundet andre hændelser sted i den noget specielle gård, som ellers er flot og har højt til loftet.
(se foto herunder)

En del af stalden. PT lukket for gæsterne. Taget dengang
det var åbent.


Lønnestak gården:
Gården skulle også på sin originale hjemegn, have en forbandelse over sig. Slægten der boede dér, ligeså, trods velstand. Der er sket flere ting, synlige, som usynlige og uforklarlige.
Vil hér kun fortælle om den nok mest uskyldige ting...
Museets vagter og nogle få gæster har hørt violinspil i huset. Dette er stoppet lige så pludseligt som man er begyndt at lytte efter og har bidt mærke i det.
Jeg har ikke selv oplevet det. Men har fundet et billed frem, af husets vistnok eneste violin. Den hænger i karlekammeret, bundet godt fast og mangler flere strenge.
Er et billed jeg tog for nogle år siden. 
Lønnestaks gårdens eneste violin i karlekammeret.

Skulle du være nysgerrig for flere og langt mere uddybende historier, så kan jeg kun anbefale at få fat i Steen Lanstrups bog:
Spøgelserne på Frilandsmuseet 

Jeg har selv fået den i museets butik. Men fås også andre steder. Desuden også E-bog.
Den er på 61 sider og kan læses på en lille time. Men må siges det er rart historierne er nedskrevet nu, så de ikke glemmes...Desuden efterlyser forfatteren flere historier derudefra...som kan deles med læserne. :-)

Skulle du have lyst at komme på SPØGELSESTUR i okt-nov 2014, så kig HÈR.
Det er i den lukkede årstid. Så er kun gæsterne på turen, skuespilleren Kirsten Breum og en vagt fra museet.

Men at tage den med i lommen rundt til de pågældende bygninger, og læse den derinde, kunne nok også være (u)hyggeligt ;-)