16. februar 2012

Bjørn angriber jæger nær Bollnäs - Swedish hunter attacked by brown bear

(For english scroll down)
Per Hedberg fra Sverige er en "heldig" mand.
At rende på en bjørn, som så af en grund angriber, er så både dramatisk og uheldigt. Heldigvis sker det ikke så ofte. Har selv nogle gange gået rundt i nogle skove i mellemsverige, og bestemt med tanken om bjørne snurrende i hovedet.
For mig blev det kun til at opleve spor og fald (afføring) efter nogle elge.

Her nyhedsindslaget i TV2 NYHEDERNE
En artikel i EKSTRA BLADET
En artikel fra EXPRESSEN (svensk medie)

Per havde under en elgjagt med hund,  kommet op til hunden, som han troede havde kontakt med en elgkalv. Hunden havde dog fået gjort en bjørn godt sur.
Han fik i selvforsvar afgivet ét skud mod den, da han fattede at nu var det alvor.
Skuddet skulle havde truffet den i maven.

Bjørnen fik hans hoved i munden, og han har kunnet høre den uhyggelige lyd af dens tænder der skrabede mod hans kranium. Den stoppede heldigvis "angrebet", og forsvandt igen. Efter en lille time kom hans kammerater til undsætning. Efterfølgende politi og redning. Udover oplevelsen, skrækken og et lille stykke af hans hoved osv, har han det heldigvis fint som man kan se.

Heldigvis angriber bjørne som oftest ikke. Men foretrækker at liste af når den opdager mennesker nær sig.
Dog kan nogle ting udløse et angreb:

  • kom for tæt på en bjørnemor med unger.
  • overrask bjørnen for tæt på.
  • kom for tæt på en bjørn der "ligger på bytte". (passe på sit dræbte bytte/kadaver)
    Den vil somregel dække det med jord og grene, og opholde sig i umidlbar nærhed.
Det kan dog forekomme at bjørne bare anser os mennesker som et let bytte. Vi har jo ikke den store styrke eller klør/tænder eller andet til at forsvare os med.
Så Pers uheldig oplevelse med bjørnen, må anses for at være en af de 3 overstående muligheder.

Det kan så overraske mig at de dagen efter har skudt en bjørn som de mistænker. Per skød jo den angrebende bjørn i maven, så burde vel hurtigt (og evt inden skudafgivelse) kunne afgøres om der var tale om den mistænkte bjørn. Per Hedsteds bjørn er jo anskudt (såret).
Den har jo nok ikke gjort det i nogen "ond" mening, men bare forsvaret sig selv ved overraskelsen, og bidet i hovedet har ikke været et forsøg på at spise ham. Men nu er det ovre, for både Per og bjørnen.

Jeg undrer mig dog gevaldigt over at BJØRNESPRAY er ulovlig i Sverige. Det er i bund og grund en meget stor peberspray til selvforsvar mod bjørne. Den skader ikke dyret, og giver dig en god chance for at komme VÆK. Stopper også langt bedre et angreb, end et riffel... medmindre skuddet dræber STRAKS!!
Så havde Per forsvaret sig med en spray... så havde han nok ikke fået skrammer, og bjørnen ville være i live! (desværre kan kriminelle osv jo så misbruge en sådan spray)
brunbjørn fra zoo kbh - brown bear cph zoo
above: an old swedish guy being charged by a bear. But only a warning: GO AWAY!!!


For nogle år siden kom en dansk jæger i alvorlig knibe i Sverige. Han blev vist fængslet for at havde skudt en bjørn der angreb. Selvom der udstedes nogle licenser til at skyde bjørn, så passer svenskerne godt på bestanden. Heldigvis for den danske jæger, efterforskede man det meget nærmere, og kom frem til at han faktisk havde skudt bjørnen i selvforsvar. Og dermed slap han for fængsel og en kolossal bøde.
Bjørnen tilfalder selvfølgelig den svenske stat!!
Video above: 2 swedish hunters that was attacked by a bear. And got it all on video...

Jeg er selv inviteret på riffeljagt i mellemsverige i august. Tror desværre ikke jeg får fri fra arbejde til at kunne deltage, men kunne være en oplevelse. Møde med bjørne vil i så fald være i mine tanker...

Har du lyst at læse fortælleringer om folk angrebet af bjørne. Også hændelsesforløb fra nogle der ikke overlevede?? Så kan du enten købe eller låne bogen på biblioteket BEREDT PÅ BJØRNE af Claus Ballisager.
Han har en del af historierne fra en amerikansk forfatter der har talt med bjørne-ofre. bl.a.
Den er heldigvis UDEN nogen form for makabre fotos.
Claus Ballisager holder meget af bjørne, og har jagtet flere. Så han vil ikke på nogen måde prøve at skabe en super-skræk eller had mod bjørne. Men vise at der er som oftest en grund til de vælger at angribe!
Han har selv stået i Alaskas vildmark, ansigt til ansigt med en brunbjørn (grizzly) og uden våben.
bog af Claus Ballisager som
jeg selv har læst nogle gange.
Per Hedberg from sweden is a lucky guy. During a moosehunt with dogs, he came up to the dog that was close to what he thought was a moosecalf. But was a brown bear. It attacked him, and he shot it through it's stomach, before reaching him.
It tore him up a bit, and he heard a crunching sound, as it had his head in it's mouth, and the teeht scratched his scull.
But it let him go. Calling his buddies by cellphone, they reached him after one hour. Police and emergency arrived a bit later. The followring day they shot a bear, they belive to be the atacking bear. 
(hmm...the bear they are looking for was shot in the stomach...so maby they should look for a wounded bear). But hope they did shoot the right one, and not just some other bear. Time will tell.

During huntingseason there are given some licences for hunting bears in sweden.
But of cause legal to shoot a bear when attacked!!

For those readers from the U.S. and Canada: Bearspray is illegal in these parts of the word!!

He got of lucky. A few wounds, some stitches, and only a piece of his skin missing from his head.

But hope people keep in mind that bear mostly just run off when it sees/smells people.
But some things can tricker an attack:
  • get too close to, or between a motherbear with cubs.
  • surprise the bear , too close up.
  • get too close to a bear guarding it's prey/carcase.
But of cause in some cases: we humans are edible and easy prey!!!

Been a few times in some of the woods in mid-sweden. Lucky for me I never bumped into a bear. But sure did think about it. (bear-spray is illegal in sweden btw.)
Only saw moose and mooseproppings.

If you should wish to read about bear attacks, stories from survivors...and non survivors. You should look up some books by: LARRY KANIUT


Ingen kommentarer:

Send en kommentar